Knedelki z indykiem i marchewką :)
Dziś najpierw prośba o zaglądnięcie na bloga naszej koleżanki : W mojej malutkiej kuchni , która potrzebuje pomocy dla swojej chrześnicy Blanki. Dziewczynka urodziła się z wadą serca, przeszła dwie bardzo poważne operacje i potrzebne są pieniądze na jej rehabilitację. Więcej informacji na blogu, do którego link powyżej. Chodzi o przekazanie 1% podatku dla Blanki.
Oto bezpośredni link do wpisu : http://wmojejmalutkiejkuchni.
Teraz przepis na knedelki z indykiem, marchewką i bułką tartą. Bardzo szybkie i smaczne danie, a do knedli pasuje prawie wszystko. Te wyszły super. Indyk z marchewką piekłam w piekarniku.
Składniki 4 porcje:
- 6 dużych ugotowanych ziemniaków
- 400 g filetu z indyka
- 4 marchewki
- mąka ( na oko ile przyjmie ciasto)
- 1 jajko
- oregano
- sol
- pieprz
- masełko do bułki tartej
- bułka tarta (ilość wedle uznania)
Ugotowane ziemniaki zmielić lub zagnieść ( chodzi o to żeby były bez grudek), wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, sol, jajko i zagnieść. Jak ciasto będzie za luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na porcje z których robimy knedelki. Gotujemy w dużej ilości gotującej się wody. Jak wypłyną na wierzch znaczy, że są gotowe :) Filet z indyka dzielimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem, oregano ( ja do miseczki daję trochę oliwy z oliwek, dodaję zioła, mieszam i w to wrzucam kawałki). Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Bułkę tartą wrzucamy do rondelka, dodajemy troszeczkę masła i chwilkę podsmażamy. Na knedelki wykładamy indyka z marchewką i posypujemy bułką tartą.
knedelki prezentują się bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń