Knedelki z indykiem i marchewką :)



Dziś najpierw prośba o zaglądnięcie na bloga naszej koleżanki : W mojej malutkiej kuchni , która potrzebuje pomocy dla swojej chrześnicy Blanki. Dziewczynka urodziła się z wadą serca, przeszła dwie bardzo poważne operacje i potrzebne są pieniądze na jej rehabilitację. Więcej informacji na blogu, do którego link powyżej. Chodzi o przekazanie 1% podatku dla Blanki. 
Oto bezpośredni link do wpisu : http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/prosze-o-pomoc.html  


Teraz przepis na knedelki z indykiem, marchewką i bułką tartą. Bardzo szybkie i smaczne danie, a do knedli pasuje prawie wszystko. Te wyszły super. Indyk z marchewką piekłam w piekarniku. 

Składniki 4 porcje:
  • 6 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 400 g filetu z indyka
  • 4 marchewki
  • mąka ( na oko ile przyjmie ciasto)
  • 1 jajko
  • oregano
  • sol
  • pieprz
  • masełko do bułki tartej
  • bułka tarta (ilość wedle uznania)

Ugotowane ziemniaki zmielić lub zagnieść ( chodzi o to żeby były bez grudek), wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, sol, jajko i zagnieść. Jak ciasto będzie za luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na porcje z których robimy knedelki. Gotujemy w dużej ilości gotującej się wody. Jak wypłyną na wierzch znaczy, że są gotowe :) Filet z indyka dzielimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem, oregano ( ja do miseczki daję trochę oliwy z oliwek, dodaję zioła, mieszam i w to wrzucam kawałki). Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Bułkę tartą wrzucamy do rondelka, dodajemy troszeczkę masła i chwilkę podsmażamy. Na knedelki wykładamy indyka z marchewką i posypujemy bułką tartą. 



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger