Zapiekanka kebab - gyros



Na szybko, a bardzo smacznie. Zapiekanka kebab - gyros popularna ostatnio, nie dziwię się, bo jest rewelacyjna. Moje dziecko jadło ją nie dość, że na obiad, to jeszcze na kolację, tak mu posmakowała. Przepis znalazłam tutaj - klik. Polecam Wam ją bardzo :-). Miłego dnia Wam życzę :-)))

Zapraszam do przeczytania mojego pierwszego wywiadu, poniżej link :-))))
http://gotujmy.pl/bloger-tygodnia-kruche-babeczki,artykuly-bloger-tygodnia-artykul,20065.html

Składniki:

  • 2 średnie filety z kurczaka
  • makaron (u mnie kokardki) 1/2 pakowania
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 - 6 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa kebab - gyros
  • czerwona cebula
  • 1 kopiata łyżka majonezu
  • 2 kopiate łyżki ketchupu
  • olej kokosowy do smażenia
  • 20 dkg startej mozzarelli


1. Filety kroję w drobną kostkę, tak samo cebulę. Na patelni rozgrzewam troszkę oleju kokosowego i podsmażam kurczaka i cebulę, pod koniec smażenia dodaję przyprawę (ile kto lubi). 
2. W międzyczasie gotuję makaron. 
3. Paprykę kroję w kostkę, ogórki w plasterki, kukurydzę odsączam.
4. W kubku mieszam majonez i ketchup
5. Na spód naczynia żaroodpornego daję makaron, posypuję go startą mozzarellą (garść) i mieszam. Następnie smaruję połową sosu, na makaron daję podsmażonego kurczaka z cebulą, następnie ogórki, paprykę, smaruję pozostałym sosem. Na paprykę wysypuję odsączoną kukurydzę i posypuję startą mozzarellą. 
6. Zapiekam w 180 stopniach (termoobieg) około 20 minut. Smacznego :-)))





16 komentarzy:

  1. Ależ smakowitości, idę do kuchni...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego, lubię zapiekanki tylko przeraża mnie ta kukurydza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż, sałatkę gyros uwielbiam więc taką zapiekanką to dopiero bym się zajadała <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam:)robię z makaronem świderki:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kebab i gyros to moje smaki. :-) Bardzo lubię . :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kebab jadłam raz w zyciu i to był mój pierwszy i ostatni raz. Chyba źle trafiłam, ale przyprawę kebab-gyros bardzo lubię i używam jej też do sałatek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny wywiad. Gratuluję!!!
    A zapiekanka niezwykle kusząca. Kolory, które stworzyłaś w tej zapiekance powodują ślinotok. Oj, zjadłabym taką porcję pysznej zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusi mnie ta zapiekanka i kusi... :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej zapiekanki nie robiłam, więc robię, bo musi być smakowita:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger