poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Ciasto harataniec z serem i migdałami



Pyszny sernik z książki Siostry Anstazji z powidłem śliwkowym i u mnie z dodatkiem płatków migdałów do Helio. Sernik pyszny, prosty, wszystko pieczemy razem, musimy tylko ponakładać odpowiednie warstwy na siebie i gotowe :-). Ja przepis zmodyfikowałam pod siebie :-). Polecam na pewno fajna propozycja na Święta :-). Miłego poniedziałku :-). 

Blaszka 24x34 cm

Składniki ciasto:

  • 200 g masła
  • 3 szklanki maki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao


Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g maki ziemniaczanej


Pianka:

  • 4 białka (które na zostały)
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  1 opakowanie kisielu (ja nie dałam, bo zapomniałam kupić)


Dodatkowo:

  • 70 g płatków migdałów Helio
  • 200 g powidła śliwkowego


Ciasto:
1. Na stolnicę lub do miski (jak kto woli) przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i siekamy nożem. 
2. Dodajemy po jednym żółtku i całe jajko, zagniatamy. U mnie ciasto było za suche i dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany 18%.
3. Ciasto dzielimy na 3 części (na spód największa część). Jedną to na spód zostawiamy jasną, do dwóch pozostałych dodajemy kakao i zagniatamy, żeby kakao połączyło się z ciastem.
4. Ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Ser:
1. Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i naprzemiennie ser i śmietankę. Na końcu dajemy mąkę ziemniaczaną. Cały czas miksujemy.

Pianka:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i kisiel. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia: 
Na spód dajemy ciasto jasne - warstwa dżemu - ścieramy na tarce ciasto ciemne - dajemy masę serową - pianka - płatki migdałów - ścieramy ciasto ciemne

Ciasto pieczemy 60 minut. Ja 30 minut piekłam na funkcji tylko dół, po 30 minutach zmieniłam na góra - dół.

Smacznego :-)






13 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z serem :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie gmeram w Twoich przepisach plackowych - i sama nie wiem co bym zjadła, bo wszystkie prezentują się smakowicie!!... a tu święta za pasem! ehhh... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł :D jakoś tak się dzieje, że ciasta Siostry Anastazji to zawsze trafiona propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie poczęstuję się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sama nazwa mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  6. perfekcyjnie sprawdzi się na stole świątecznym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twój sernik wygląda bardzo apetycznie. Ja też muszę się zdecydować który sernik upiec na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja na wielkanocny deser :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...