Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem



Bardzo dawno nie było faszerowanej papryki. Tym razem z kaszą orkiszową, tuńczykiem, do tego starta na tarce dynia, oliwki zielone i suszone pomidory. Całość posypana żółtym serem i zapieczona. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tak samo jak cukinię. Można nadziać czym się lubi, zapiec i obiadek gotowy :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka zielonych oliwek
  • kawałek startej na tarce dyni Hokkaido
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do natarcia papryk
  • ser żółty


1. Tak z godzinę wcześniej papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy, dodajemy zioła i doprawiamy. Ponownie mieszamy. 
3. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk, które wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy startym serem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papryki zapiekamy około 40 minut. Smacznego :-)








11 komentarzy:

  1. Pyszne smaki! Uwielbiam paprykę faszerowaną!
    To mi się podoba. Chętnie bym rozsmakowała się w takich pysznościach.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam paprykę <2 faszerowana jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowaną paprykę, a ta na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. paprykę faszerowaną w każdej postaci bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej papryki nie jadłam. Brzmi smakowicie i tak też wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, papryka:) Uwielbiam:) Dodatek startej dyni sprawia, że mam ochotę wypróbować ją już teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię wszelkie zapiekane rzeczy. To zawsze obietnica czegoś smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze tak faszerowanej papryki :-) Zapowiada się pysznie! Zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo podoba mi się ten farsz! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger